Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Πέρασαν 15 μήνες από τότε που η Τράπεζα αυθαίρετα και παράνομα μας στέρησε την επικούρηση. Ένα μεγάλο διάστημα που χαρακτηρίστηκε, πέρα από την αναλγησία της Τράπεζας και από το γεγονός ότι ο ΣΣΕΤΕ στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Είτε από υποκειμενική αδυναμία των μελών του Δ.Σ. να χειριστούν μια τόσο σοβαρή κατάσταση είτε λόγω προσωπικών και μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων.

Τα τελευταία επίσης χρόνια ο αριθμός των συνταξιούχων, βαίνει αυξανόμενος με αποτέλεσμα την αλλαγή της ηλικιακής κατανομής εντός του ΣΣΕΤΕ. Η νεώτερη γενιά των συνταξιούχων, η πιο αδικημένη, αποτελεί σήμερα σχεδόν το 1/3 των μελών. Μια γενιά που, κατά τεκμήριο, διαθέτει γνώση και ικανότητα.

Λίγο ως πολύ είναι σε όλους γνωστή η εκφυλιστική κατάσταση του Συλλόγου και η εικόνα με τα διάφορα στιγμιότυπα που λαμβάνουν χώρα, σε σχέση τόσο με την εσωτερική λειτουργία του, όσο και με εκείνα τα πραγματικά ποιοτικά και διεκδικητικά χαρακτηριστικά που πρέπει να υπάρχουν ώστε να πείθουν τα μέλη και να οδηγούν στην αναγκαία συσπείρωση που να μετατρέπεται σε παρουσία και συμμετοχή σε δράσεις, όπως απαιτούν οι περιστάσεις.

Ο αγώνας όμως δεν σταματάει στο Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. Οι επόμενες επιθέσεις θα είναι ενάντια στην κύρια σύνταξη, στο Τ.Υ.Π.Ε.Τ., στις περιουσίες μας και εν τέλει στη ζωή μας.

Η συμμετοχή στα κοινά, αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας για τη Δημοκρατία, την εποπτεία και την ομαλή λειτουργία των θεσμών. Γιατί όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης πριν από 2.500 έτη, η εξουσία έχει τη δύναμη να διαφθείρει γι’ αυτό απαιτείται να ελέγχεται καθημερινά.

Με την εξαγγελία της δημιουργίας της νέας κίνησης δεν αποσκοπούμε στο σχηματισμό μιας ακόμη παράταξης εξαρτημένης από κόμματα ή από κεντρικές παρατάξεις στο χώρο του ΣΣΕΤΕ. Δηλώνουμε εξαρχής την ανεξαρτησία της Κίνησης και ότι δεν αποτελεί παράρτημα/γέννημα κάποιου κόμματος ή κλειστή ομάδα. Η κίνηση είναι ανοιχτή σε όσους συναδέλφους αποδέχονται την ανάγκη να παλέψουν και να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Οι αποφάσεις που θα παίρνονται θα είναι η θέση της ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ των μελών της, με ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ και ΑΜΕΣΕΣ διαδικασίες.

Κίνητρό μας είναι να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί σταδιακά ένα μεγάλο προοδευτικό, δημοκρατικό κίνημα μέσα από τη διάχυση των ιδεών, ανεξάρτητα και μακριά από το υπάρχον συνδικαλιστικό κατεστημένο και χωρίς τις πρακτικές του παλαιοσυνδικαλισμού.

Η συμμετοχή της Κίνησής μας στο ήδη αποτελματωμένο και καταπιεστικό περιβάλλον του ΣΣΕΤΕ, επιβάλλεται να ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ τις αυταρχικές και ηγεμονικές νοοτροπίες παρατάξεων, που παρήκμασαν και αναλώθηκαν μέσα στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς!

Η εναλλακτική παρουσία μας στον θεσμό έχει αξία μόνον αν καταφέρει να ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ το συνδικαλιστικό περιβάλλον, με άλλο ήθος, πολιτισμό και αισθητική.

Η παρουσία μας με τον θεσμικό πλέον μανδύα, στοχεύει στο να γκρεμίσει το παραδοσιακό οικοδόμημα και να δώσει ΔΙΕΞΟΔΟ στις υγιείς, δημοκρατικές δυνάμεις να ανακάμψουν!

Η φωνή των συναδέλφων μας, που επιθυμούν ΡΗΞΗ με τις κατεστημένες αξίες και τακτικές πρέπει να είναι η ΣΗΜΑΙΑ και το ΠΡΟΣΗΜΟ της κίνησής μας!

Η ανάμειξή μας έχει στόχο να αναδείξει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να δώσει μια διαφορετική δυναμική και οπτική στο συνδικαλιστικό γίγνεσθαι!

Επιδιώκουμε στην επανένταξη και επαναδραστηριοποίηση όλων εκείνων των συναδέλφων που απομακρύνονται και αδρανοποιούνται, βλέποντας το θεσμό να παρακμάζει και να εκφυλίζεται.

Διαφάνεια, συμμετοχή , εξυγίανση και ίσες ευκαιρίες για όσους επιθυμούν να πάρουν μέρος στο εγχείρημα είναι τα στοιχεία που θέλουμε να εισάγουμε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της όποιας αναγκαίας ρήξης με το κατεστημένο σύστημα.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ με συγκλίνουσες ή ταυτόσημες θέσεις, όπου αυτό είναι δυνατό, αλλά δεν παραχωρούμε την αυτονομία μας, δεν υπαναχωρούμε από τις αρχές μας!

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων (ΣΣΕΤΕ) είμαστε όλοι εμείς. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι είναι η ώρα να παλέψουμε για ένα Σύλλογο αγωνιστικό και δημοκρατικό, όπου οι αποφάσεις και η μορφή των διεκδικήσεών μας θα λαμβάνονται και θα ελέγχονται με ενισχυμένη συμμετοχή της βάσης.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα πρωταρχικό μέλημα όλων μας είναι η μάχη για την προάσπιση της επικουρικής παροχής μας (ΛΕΠΕΤΕ εγγυημένος και καθορισμένος). Σ’ αυτή, πέρα από τα ήδη δρομολογημένα ένδικα μέσα και όσα προκύψει η ανάγκη να ασκηθούν προσεχώς, θεωρούμε επιβεβλημένη:

 • την αναζήτηση των πόρων του ΛΕΠΕΤΕ
 • τη συνεργασία μας με όλους τους απλούς συναδέλφους που παλεύουν και μάχονται για τον ίδιο στόχο και τη συμμετοχή μας σε κοινές δράσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, χωρίς να παραχωρούμε την αυτονομία μας και να υπαναχωρούμε από τις αρχές μας,
 • τη σύνδεσή μας με άλλους θιγόμενους χώρους συνταξιούχων (ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, ΑΤΕ, τ. ΙΛΤΕ), με σκοπό το δυνάμωμα της φωνής μας και βεβαίως την άσκηση πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση και όχι μόνον. Οδηγός μας εδώ και μέσον διεκδίκησης οι προκλητικές περιπτώσεις χαριστικών ρυθμίσεων όπως π.χ η διαγραφή χρεών καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δις , η διαγραφή χρεών εταιρειών επιχειρήσεων, η περίπτωση του Titlos κλπ
 • την άμεση διοργάνωση, σε συνεννόηση με τις λοιπές παρατάξεις που υποστηρίζουν με συνέπεια και χωρίς ταλαντεύσεις τον αδιαπραγμάτευτο ΛΕΠΕΤΕ, συνέντευξης τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
 • σε συνεννόηση πάλι με τις ως άνω παρατάξεις, η πραγματοποίηση παράστασης ενημέρωσης του Συνδικαλιστικού Οργάνου Συνταξιούχων που έχουν σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ.
 • Πρεσβεύουμε και υποστηρίζουμε τη λειτουργία των ανοικτών συνεδριάσεων του ΔΣ και την έναρξη όλων των απαραίτητων ενεργειών για να δημιουργηθεί σύστημα ON LINE ενημέρωσης μέσω WEB κάμερας, έτσι ώστε και οι συνάδελφοι της Επαρχίας να έχουνε άμεση και συνεχή πρόσβαση με τα γεγονότα της Αθήνας, και παράλληλα να έχουνε και δικαίωμα παρέμβασης στις αποφάσεις του Συλλόγου.
 • Θεωρούμε επιβεβλημένη την αναβάθμιση της επικοινωνίας του Συλλόγου, με σελίδα προσβάσιμη και την ανεύρεση αρχείων, πρακτικών και πληροφοριών.
 • Θεωρούμε απαραίτητη την εξαγωγή και τη δημοσιοποίηση καταστάσεων σε μηναία βάση των οικονομικών του Συλλόγου.
 • Θεωρούμε απαραίτητη τη μείωση των πάσης φύσεως οικονομικών παροχών προς τα μέλη του ΔΣ, καθώς των συμμετεχόντων σε κάθε είδους επιτροπές , καθώς και τον εξορθολογισμό όλων των εξόδων. (Ενδεικτικά αναφέρονται η αξιοποίηση του ακινήτου της Θεαγένους, προκειμένου να καλύπτονται ανάγκες διαμονής , λογαριασμοί κινητών κλπ)
 • Θεωρούμε απαραίτητο το Διαχειριστικό έλεγχο στο ΣΣΕΤΕ.
 • Θεωρούμε αναγκαία τη σύσταση γραφείου για τους δανειολήπτες, με τη συμμετοχή εθελοντών συναδέλφων με γνώσεις, για την προετοιμασία των φακέλων και ουσιαστική διαπραγμάτευση από την Τράπεζα.
 • Θεωρούμε απαραίτητη την αξιοποίηση και συμμετοχή συναδέλφων με γνώσεις και διάθεση στην Επιτροπή Διεκδίκησης και τεκμηρίωσης για θέματα :
  α) κύριας σύνταξης
  β) λογαριασμού επικούρησης
  γ) προικοδότησης

Θα επιδιώξουμε την ενεργοποίηση Δομών:

 • Επιτροπή Αλληλεγγύης για υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συναδέλφων,
 • Διευκόλυνση στην εστίαση με : Σύμβαση με εστιατόρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις μέσω ΝΠ, καθώς και με τη λέσχη των εν ενεργεία στην Αθήνα.
 • Συνεργασία με Super Market για την απόκτηση εκπτωτικών κουπονιών.
 • Διατήρηση των Πολιτιστικών εκδηλώσεων με επιδίωξη έκπτωσης σε εισιτήρια θεάτρων και εκδρομές με δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό και μόνον εντός της επικράτειας. Η προσπάθεια θα είναι αυτά να γίνουν με έκδοση και επίδειξη ταυτότητας μέλους.

ΤΥΠΕΤ

Διεκδίκηση της αύξησης του αριθμού των παρατηρητών από 1 που είναι σήμερα εκ μέρους των συνταξιούχων σε 3. Παρέμβασή μας στη Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ για επέκταση της παροχής των προσφερόμενων υπηρεσιών (συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές) και εκτός των αστικών κέντρων και αίτημα την κατάργηση πληρωμής υλικών.

Χωρίς να τελειώνει η λίστα των προβλημάτων, αναφέρουμε τα κυρίαρχα προς επίλυση θέματα. Με την δική σας συμβολή και προσπάθεια, θα αναδεικνύουμε κάθε επίμαχο θέμα και με την δική σας συμβολή θα παλεύουμε για την επίλυση του.

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ – ΔΙΕΞΟΔΟΣ